Var du ska vända dig när olyckan är framme – vi pratar akut tandvård

09 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Akut tandvård

Olyckor kan inträffa när som helst, var som helst – och när de inträffar vill du försäkra dig om att du får bästa möjliga vård. Tyvärr finns det tillfällen då till och med ett rutinmässigt tandvårdsproblem förvandlas till en nödsituation under en natt, en helg eller en helgdag – och vanliga tandläkare är inte tillgängliga. I sådana fall är en akuttandläkare det bästa alternativet för snabb och effektiv behandling, men var kan du hitta en? I dag beskriver vi exakt vad du ska göra i dessa situationer: från hur du hittar en akuttandläkare nära dig till tips för att förbereda dig om/när det händer. Läs mer nedan!

Hitta en akuttandläkare nära dig

Om du någon gång skulle vara i behov av akut tandvård är det viktigaste att agera snabbt. Ditt första steg bör vara att ringa din vanliga tandläkarmottagning om den är öppen och be om råd. Om det inte är under normala kontorstider kan de ge information om hur du når tandläkaren på jourtid. Nova i Södertälje erbjuder akuttandvård, så befinner du dig i området där är de att rekommendera.

image

Om du inte har någon vanlig tandläkare bör du söka efter ”akuttandläkare nära mig” på nätet. Då får du information om de närmaste akuttandvårdsklinikerna i ditt område. Du kan också kontakta ditt lokala sjukhus eller hälsovårdsmyndighet för att se om de erbjuder akuttandvårdstjänster.

 

Beredskap för en nödsituation

Det kan vara till stor hjälp att ha en plan på plats innan en nödsituation inträffar. Planera i förväg genom att ha en lista över dina mediciner och eventuella allergier, samt en lista med kontaktuppgifter till din vanliga tandläkarmottagning. Det är också klokt att ha några receptfria smärtstillande medel till hands – ibuprofen och paracetamol kan hjälpa till att lindra smärtan tills tandläkaren kan träffa dig.

 

 

Fler nyheter